UX дизайн: о чем это и для кого

Передусім, розглянемо більш детально всеохопне, а для багатьох і доволі нове поняття «UX дизайн» (з англійської – «Користувацький досвід). Отож, мається на увазі саме палітра вражень від роботи з інтерфейсом програми або ж сайту. Адже досвід користувача, немов картина з пазлів, вміщає безліч вагомих складових, зокрема: графічний дизайн, архітектуру сайту, чуйність інтерфейсу, вичерпну зрозумілість тексту тощо. Він якраз визначається тим, як користувачі взаємодіють з додатком/сервісом.

Чи є досвід користувача інтуїтивно-зрозумілим або, навпаки, всіляко хитромудро заплутує його? Навігація в додатку здається логічною чи рясно пронизана чисельними труднощами й не піддається законам логіки? Чи не виникає у людей, котрі зайшли на Ваш ресурс, відчуття безсенсового блукання по замкненому колу, супроводжуване гнітючими нотками безвиході?

UX-дизайн налічує цілу низку важливих завдань та послідовних етапів діяльності, від реалізації яких напряму залежить кінцевий результат. А саме:

  • розробка візуалу сайту;
  • докладне вивчення звичок користувача;
  • моделювання прототипів поведінки;
  • систематичне тестування;
  • вміння гармонійно поєднувати як стандартні рішення, так і передові практики;
  • звичка завжди діяти обґрунтовано, опираючись на конкретні факти;
  • створення естетичної візуалізації сайту завдяки синергії кольорів, композицій блоків та динамічних елементів;
  • розробка прототипу сайту.

Не секрет, що ті хто працює у веб-дизайні найбільш зацікавлені в очікуваннях користувачів. Всі події і взаємодії, які користувачі мали з кожним додатком раніше у своєму житті, допомагають більш точно окреслити, а почасти й спрогнозувати їх очікування щодо того, як інтерфейси повинні працювати надалі. Якщо ж UX-дизайнер не виявляє далекоглядність та не ознайомлений із цими очікуваннями, він може ненавмисно спроєктувати інтерфейсну взаємодію, яка здається винятково логічною, а втім нещадно порушує загальноприйняті уявлення людей.

Варто мати на увазі, що користувачам не подобається, коли інтерфейс поводиться зовсім інакше, ніж вони того очікували, і це може негативно вплинути на їхню роботу. Позаяк порушення очікуваної поведінки, найімовірніше, мимоволі змусить їх часто робити неправильні та зайві дії, витрачаючи при цьому безцінний ресурс часу і переживаючи спектр негативних емоцій на кшталт роздратувань.

От наведемо яскравий взірець, який допоможе розставити всі крапки над «і» й показати як все відбувається на практиці. Так переважній більшості людей до вподоби поширена ідея того, що для відкривання файлу необхідно двічі клікнути на нього, а для того, щоб обрати файл – достатньо клацнути всього один раз.

Отже, UX дизайнер повинен мати надпотужний арсенал не лише відшліфованих до ідеалу фахових навичок і випереджати світові тенденцій у цій сфері, а й володіти першокласними особистісними якостями, як:

  • перфекціонізм;
  • націленість на результат і виняткова наполегливість;
  • креативне мислення;
  • невпинне відстеження побажань користувачів.

Саме UX-дизайнери визначають структуру інтерфейсу, його функціональність і те, як всі частини програми організовані й тісно пов'язані між собою. І, якщо він працює відмінно, то у користувача залишиться виключно позитивний досвід після взаємодії з таким інтерфейсом. Натомість, якщо навігація складна або інтуїтивно заплутана, то швидше за все, користувач отримає порцію негативного досвіду.

Можна з певністю резюмувати, що якість дизайну для інтернету визначається тим, наскільки оперативно користувач зумів зорієнтуватися на ресурсі та досягти своєї мети. Якраз розробка дизайну сайту впливає на кожен крок користувацького шляху: знайти потрібний товар/послугу, замовити, оплатити, залишити відгук. Чим легше та швидше користувачеві вдасться це зробити, тим більше користі принесе йому ваш ресурс. І тим імовірніше, що він повертатиметься туди ще і ще.

Пропонуємо Вам одразу уникнути різноманіття виснажливих та економічно недоцільних бентег і передати розробку UX дизайну професіоналам своєї справи, багаторічний досвід яких є безапеляційним аргументом у швидкому вирішенні завдань будь-якого рівня складності! Ми вміємо чути і розуміти замовника, уважно ставитися як до його прохань, так і до потреб бізнесу. А ще – творити бездоганний візуал сайту, всесторонньо аналізуючи актуальну нішу та відшукуючи баланс між трендовими рішеннями й індивідуальними побажанням клієнта.

Ми щодень об'єднуємо кращі можливості візуальних рішень і користувацької взаємодії, а отже можемо запевнити Вас у створенню ресурсу, котрий довготривало очолюватиме ТОПи найвибагливіших користувацьких смаків! А це Ваше мудре рішення окупиться вдячністю клієнтів і стрімким розквітом бізнес-проєктів.

Контакты

  • Адрес:ул. Саперно-Слободская, 10, офис 87, Киев, Украина
  • Email:info@ibs.in.ua
  • Телефон:+38(067)447-31-43
to top icon